top of page

Katten en vuurwerk: hoe ga je daarmee om?

31 december is voor jou waarschijnlijk een dag vol gezelligheid. Er komen mensen over de vloer en de avond staat in het teken van feest en plezier. En natuurlijk wordt er om klokslag 12 uur genoten van al het prachtige vuurwerk! Helaas is het voor jouw kat een minder leuke ervaring, daarom geven wij je 5 tips om oudjaarsavond voor jouw viervoeter zo aangenaam mogelijk te maken. 


1. Creëer een veilige omgeving 

Het is belangrijk dat jouw kat een plekje heeft waar hij kan schuilen bij gevaar. Het beste is om jouw huisdier zelf een plek te laten zoeken waar hij zich veilig voelt. Als de poes een plekje heeft gevonden, zorg er dan voor dat alle ramen en gordijnen in die ruimte gesloten zijn. Op die manier wordt het geluid van buiten iets gedempt.


Je kan ook zelf een hoekje maken, bijvoorbeeld in een kast of in een kartonnen doos met een kussen of kleedje. Dwing je kat echter niet om in de door jou gecreëerde schuilplaats te gaan liggen als hij dat niet wil. 

 

2. Houd je kat binnen

Deze tip klinkt heel vanzelfsprekend, maar houd je kat binnen. Zorg dat alle deuren, ramen en gordijnen gesloten zijn. Zo blijven de prikkels voor het dier beperkt en zal het minder snel in paniek raken.


3. Chip je huisdier

Het kan gebeuren dat jouw viervoeter toch naar buiten glipt als de buren je gelukkig nieuwjaar komen wensen. Zorg er daarom voor dat je kat gechipt is of in ieder geval een kokertje draagt met daarin de naam en het adres van je huisdier. Op deze manier kan jouw kat weer snel met jou herenigd worden.


4. Blijf kalm

Gedraag je op oudejaarsavond net als elke andere avond. Blijf rustig en kalm, ook bij harde vuurwerk knallen. Als jouw kater of poes ziet dat jij je normaal gedraagt tijdens het vuurwerk, voelt hij zich sneller veilig dan wanneer jij je nerveus gedraagt. 


5. Pas op met medicatie

Er zijn bepaalde medicijnen die claimen je kat rustig te houden in stressvolle situaties, zoals oudjaarsavond. Maar pas hier mee op! Sommige medicatie verslappen de spieren van je kat, maar laten de prikkels net zo hard of zelfs nog harder dan normaal binnenkomen. Zo líjkt je lieve viervoeter heel kalm, maar kan hij van binnen enorm gestrest zijn. Doordat de spieren verslapt zijn, kan de kat niet vluchten. Hierdoor wordt de angst alleen maar groter. Raadpleeg altijd de dierenarts voor dat je jouw huisdier kalmerende middelen toedient. 


Hopelijk kun je na het lezen van deze tips jouw kat helpen te ontspannen tijdens oud & nieuw. Heb je zelf nog tips wat betreft katten en vuurwerk? Laat ze achter in de reacties!

306 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page